Valkoherukka

Valkoherukka on punaherukasta kehitetty vaalea herukkalaji, jonka selvä ero punaherukkaan verrattuna on punaisen värin puuttuminen. Valkoherukka on Suomen kolmanneksi viljellyin herukka heti mustaherukan ja punaherukan jälkeen. Näiden perässä tulee vielä viherherukka, joka on näistä neljästä ehkä vähiten tunnettu.

Valkoherukka eli valkoinen viinimarja kasvaa hieman muunnoksesta, yksilöstä ja kasvupaikasta riippuen noin 1 – 1,5 metrin korkuisissa pienissä pensaissa ja herukat tulevat terttuihin niin, että ne voidaan kantoineen poimia usea marja kerrallaan.

Valkoherukka on kypsää poimittavaksi kun marjat lähtevät irti helposti ja hajoamatta mutta eivät ole vielä alkaneet pehmetä ja menettää kimmoisuuttaan.

Poiminnan jälkeen valkoherukka säilyy jääkaapissa tai muuten kylmässä säilytettynä viikon tai pari olettaen että se on poimittu kuivana ja käsitelty varovasti. Rikkinäiset valkoherukan marjat pilaantuvat selkeästi ehjiä marjoja helpommin.

Valkoherukkaa voidaan käyttää erilaisiin hilloihin, hyytelöihin ja mehuihin joko täytteenä tai yksinään. Valmistettaessa valkoherukasta tulee hieman punertavan vihreää mehua ja sama pätee myös hilloihin. Aivan valkoisena valkoherukka ei prosessin läpi selviä.