Pensasmustikka

Pensasmustikka on monivuotinen kanervakasvien heimoon kuuluva pensas. Pensasmustikka on yleinen marjakasvi Pohjois-Amerikassa, mutta sitä viljellään nykyään muuallakin maailmassa, myös Suomessa. Pensasmustikan yleisiä lajikkeita maailmalla ovat esimerkiksi ’Northblue’, ’Northcountry’ ja ’Northsky’. Suomessa viljellään paremmin pakkasta kestäviä Suomen oloihin jalostettuja lajikkeita, kuten ’Aino’ ja ’Alvar’

Pensasmustikka kasvaa yleensä noin 0,5-2 metriä korkeaksi ja leveäksi pensaaksi. Sen lehdet ovat kapeat ja vihreät. Pensasmustikka kukkii keväällä ennen kuin sen hedelmät alkavat kehittyä. Pensasmustikan marjat ovat yleensä pieniä, sinisiä tai punaisia (joskin punaiset usein ovat vasta raakileita) ja niiden maku on makea, ehkä hieman hapan.

Pensasmustikan viljely on suosittua, koska pensasmustikka on helppo kasvattaa ja sillä on monia terveyshyötyjä. Pensasmustikka on myös suosittu marja leivonnassa, smoothieissa ja sitä pakastetaan jonkin verran talven varalle.

eräiden terveysvaikutusten perusteella pensasmustikka on nostettu terveellisimpien marjojen joukkoon esimerkiksi Maa-ja metsätalousministeriön teettämässä tutkimuksessa.