Tyrni

Mikä tyrni on?

Tyrni on pieni, hapan, kellertävä ja runsaasti C-vitamiinia sisältävä tiheissä ja piikikkäissä pensaissa tai puumaisissa kasvustoissa kasvava marja, jonka viljely Suomessa on viimeaikoina lisääntynyt. Viljelyssä käytetään runsassatoisia ja kohtalaisen matalia lajikkeita sadonkorjuun helpottamiseksi.

Tyrniä viljellään suomessa noin 150 hehtaarin alalla (vuonna 2018 viljelyala on ollut noin 120ha).

Mihin Tyrniä voi käyttää?

Tyrniä syödään sekä tuoreena, pakastettuna, mehuina että kuivattuina rouheinakin. Vaikka tuoreesta Tyrnistä saadaan parhaiten hyödynnettyä marjan sisältämät ravinteet, on myös pakastaminen ja muunlainen säilöntä suositeltavaa, koska tuoreen tyrnin satoaika Suomessa on kuitenkin verrattain lyhyt.

Tyrniä voidaan ruoanlaitossa käyttää happamuutta ja rouskuvaa rakennetta (siemenet) kaipaaviin ruokiin, mutta sen yleisin käyttötarkoitus on ehdottomasti jälkiruokien mausteena ja ainesosana.

Hapan tyrni sopii mainiosti erilaisiin leivoksiin, kakkuihin ja rahkoihin makeutta tasapainottamaan ja tekemään yllättäviä happamia purskahduksia makean pureskelun lomaan.

Paljonko Tyrniä pitää syödä päivässä?

Tyrniä ei varsinaisesti pidä syödä päivässä yhtään, ja suuri osa maailman ihmisistä selviääkin koko elämänsä ilman ainoatakaan tyrniannosta.

Tyrnin päiväannos määritellään usein tyrnin sisältämän C-vitamiinin mukaan niin, että tietystä määrästä tyrniä saa päivittäisen suositellun vitamiiniannoksen. Tämä on kuitenkin aika suurpiirteinen määre, koska eri ihmiset syövät pohjimmiltaan eri tavalla. Osa esimerkiksi syö muutenkin paljon C-vitamiinia ja muita hyödyllisiä ainesosia sisältäviä tuotteita, osa taas hyvinkin ravinneköyhää ruokaa.

Nyrkkisääntönä voidaankin todeta, että tyrniä on hyvä syödä päivässä sen verran kuin hyvältä tuntuu.

Voiko Tyrniä syödä liikaa?

Tyrniä, kuten mitä tahansa muutakin tuotetta tai kasvia, voi syödä liikaa. Useimmiten kuitenkin maha on ensimmäinen joka asiaan reagoi, eikä ylen syömisestä tyrnin kohdalla seuraa juuri mahakipua kummempaa.

Voiko Tyrnin siemenet syödä?

Tyrnin siemenet voi syödä, ja itse asiassa tyrnin siemenissä on suurmpi osa hyödyllisistä vitamiineista ja rasoista kuin hedelmälihassa. Tyrnin siemenet pitää kuitenkin huolellisesti pureskella jotta nämä aineet pääsevät kehoon ja tulevat hyödyksi. Pureskelemattomat siemenet kulkevat ruoansulatuksen läpi sulamatta eivätkä näin tule hyötykäyttöön, ainakaan ihmisessä.

Milloin tyrnimarjat kypsyvät?

Tyrni on loppukesän marja, ja kypsimmillään tyrnit ovatkin juuri ennen ensimmäisiä pakkasia tai niiden aikaan. Liikaa tyrnin ei kuitenkaan kannata antaa kypsyä, sillä ylikypsä tyrnimarja alkaa käyttämään omaa ravintoaan itsensä suojaamiseen jolloin hyödyllisiä aineita kuluu ja niiden pitoisuus marjassa vähenee.