Punaherukka on Suomen toieksi suosituin herukka. Se kasvaa pensaassa vihreiden lehtien lomassa ja tuottaa tertuittain herkullisen happamia punaisia pallomaisia marjoja erilaisiin piirakoihin ja hilloihin käytettäväksi. Punaherukalle ominaista on herukkamainen ulkonäkö – Marjat ovat noin alle sentin läpimittaisia ja kasvavat usean marjan ryppäissä, kuultavat hieman läpi ja ovat pinnaltaan kiiltäviä. Punaherukan maku on kypsää mustaherukkaa happamampi mutta ei kuitenkaan vertaudu happamuudessaan esimerkiksi sitruunaan tai ruusukvitteniin.
Punaherukka kypsyy usein heinäkuun lopulla. Vuodet toki vaihtelevat, joten kalenterista kypsymistä ei voi suoraan katsoa. Kypsät punaherukat ovat aavistuksen pehmeitä mutta eivät kuitenkaan poimittaessa hajoa.