Vadelma

Vadelma on hedelmä*, jota kasvaa monissa osissa maailmaa, erityisesti Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Se kuuluu ruusukasvien heimoon, johon kuuluu myös muita tuttuja hedelmiä, kuten mansikka, mustikka ja karpalo.

*Vaikka vadelmaa ulkonäkönsä puolesta pidetään usein marjana, on se kuitenkin kasvitieteellisesti tarkasteltuna hedelmä.

Puutarhoissa viljeltävät vadelmat ovat yleensä hieman villivadelmaa suurempia, punaisia ​​tai punertavia, pyöreitä tai hieman suippoja hedelmiä, joissa on pieniä siemeniä ja jotka maistuvat makealta.

On myös olemassa muun näköisiä vadelmalajikkeita tai vadelman sukuisia kasveja, kuten keltavadelma ja mustavadelma jotka eroavat perinteisestä punaisesta vadelmasta ulkonäkönsä ja makunsa perusteella. Tosin on huomioitava, että monet punaisetkin vadelmat maistuvat erilaisilta keskenään lajikkeesta, kasvupaikasta, kypsyydestä ja lannoituksesta riippuen.

Vadelmat ovat erittäin ravitsevia, koska ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja, kuitua ja muita tärkeitä ravintoaineita. Ne ovat myös erittäin monipuolisia ja niitä käytetään usein ruoanlaitossa, jälkiruoissa, leivonnaisissa, juomissa ja smoothieissa.

Vadelma kasvaa pensasmaisessa kasvissa, joka voi kasvaa 1-2 metrin korkeuteen. Pensasmaisen vadelmakasvin varret ovat vuosittain uudistuvia ja ne kasvavat ensimmäisenä vuonna ilman hedelmää. Toisena vuonna edellisen vuoden versoihin muodostuvat valdelmiksi kutsuttavat syötävät hedelmät.

Vadelmapensaan lehdet ovat sahalaitaiset ja kasvavat vastakkaisina pareina varressa. Kukat ovat yleensä valkoisia tai vaaleanpunaisia ja ne kehittyvät vadelman varren päähän.

Vadelmia poimitaan yleensä käsin, koska hedelmät ovat herkkiä ja helposti vaurioituvia. Vadelmapensas tuottaa satoa yleensä kesällä heinäkuusta syyskuuhun asti, riippuen lajikkeesta ja sijainnista.

Vadelman kypsyyden tunnistaa yleensä sen värin perusteella – kypsyessään vadelmat muuttuvat punaisemmiksi ja irtoavat helpommin varresta. Raaka marja ei irtoa, vaan varsi katkeaa ja valkoinen sisäosa tulee vadelman mukana.

Kun poimit vadelmia, ole varovainen, ettet vahingoita hedelmän pintaa tai poista sitä varresta, jotta vältät mahdolliset pintavauriot ja näin vadelma pysyy myös käyttökelpoisena pidempään.

Vadelmat kannattaa poimia astiaan, joka on riittävän tilava ja laakea, jotta hedelmät eivät puristu tai vaurioidu kuljetuksen ja säilytyksen aikana. Paras astia vadelmien poimimiseen on matala, leveä ja kevyt rasia tai poiminta-astia, jossa on mahdollisesti reikiä tai muotoja ilmankierron varmistamiseksi ja kosteuden poistamiseksi. Tällainen astia helpottaa myös vadelmien käyttämistä ja säilyttämistä.

Jos poimit itse pakastamasi vadelmat, voit poimia ne suoraan pakastusrasiaan jolloin ne ovat valmiita pakkaseen sellaisenaan.

Kun olet poiminut tai hankkinut vadelmat, kannattaa ne säilyttää mahdollisimman nopeasti jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa, jotta ne säilyvät tuoreina pidempään. Ellet siis pakasta niitä saman tien myöhempä käyttöä varten.

Vadelmia voi ostaa valmiiksi poimittuna useimmista ruokakaupoista, vadelmia viljeleviltä maatiloilta ja torilta. Valmiiksi poimittuja vadelmia myydään yleensä rasioissa tai monen rasian laatikoissa.

Kun ostat valmiiksi poimittuja vadelmia, kannattaa tarkistaa hedelmien ulkonäkö ja tuoreus. Vadelman kuoren pitäisi olla kiinteä ja väriltään kirkas, ja hedelmien pitäisi tuntua joustavilta kosketettaessa. Myös vadelman tuoksu antaa vihjeen sen tuoreudesta – tuoreen vadelman pitäisi tuoksua makealta ja hedelmäiseltä. Samea ja liian pehmeä kuori kertoo mahdollisesti siitä, että vadelmaa on säilytetty jo jonkin aikaa poiminnan jälkeen. Tämä ei vaikuta käyttöön, mutta toki lyhentää kotona olevaa säilyvyysaikaa.

On myös hyvä muistaa, että tuoreet vadelmat ovat yleensä parhaimmillaan samana tai seuraavana päivänä ostamisesta tai poiminnasta, joten niitä kannattaa säilyttää viileässä paikassa ja syödä mahdollisimman pian.