Mansikka

Vaikkei mansikka varsinaisesti kasvitieteen termein tarkasteltuna marja olekaan, aloittaa se suomalaisen marjakesän ja pitää vuodesta toiseen paikkaansa suomalaisten suosikkimarjana niin pakastettuna kuin tuoreena nautittunakin.

Suomalaista mansikkaa viljellään joka kesä noin 10-20 miljoonaa kiloa, ja pääasiassa se kulkee kuluttajien pakkaseen laatikkotavarana viiden kilon laatikoissa.

Aivan viimeaikoina laatikkokokoa on alettu pienentämään niin, että kaupan näyttää olevan myös neljän ja kolmen kilon laatikoita. Laatikoiden koon pienentämisen syynä saattaa olla osin se, että mansikkalaatikon hintaa ei uskalleta nostaa kustannuksia vastaavasti. Toisaalta pienemmällä laatikkokoolla halutaan mahdollisesti myös vastata kuluttajien muuttuneisiin tarpeisiin marjamäärän suhteen.

Nopeampaan naposteluun mansikkaa taas myydään ja ostetaan rasioissa, joiden tilavuudet ovat yleensä litra tai puoli litraa. Litran rasiaan mansikkaa mahtuu noin puoli kiloa, puolen litran rasiaan 250 grammaa.

PakkausPainoTilavuus
Pahvilaatikko5 kg noin 10 litraa
Pahvilaatikko4 kgnoin 8 litraa
Pahvilaatikko3 kgnoin 6 litraa
Rasia500gnoin 1 litra
Rasia250gnoin 0,5 litraa
Taulukosta selviää litrojen ja kilojen suhde erilaisissa mansikkapakkauksissa.

Vaikka kuluttajamyynnissä mansikkaa yleisesti markkinoidaan litroina, tulee pakkaukset kuitenkin täyttää kilojen ja grammojen mukaan. Näin ollen kilohinta ja kilomäärä on ostotilanteessa vaikuttava tekijä ja litrat ovat suuntaa antava määrämitta.

Mansikan satokausi

Suomalaisen avomaan mansikan satokausi alkaa useimmiten, keleistä riippuen, juhannuksen jälkeen ja jatkuu siitä eteenpäin noin kuukauden ajan.

Ennen avomaan mansikkaa kypsyy tunneleissa viljeltävä kausihuonemansikka ja kasvihuoneissa viljeltävä kasvihuonemansikka.

Pääsadon jälkeen joillain tiloilla kypsyy myös ”sadonajoitusmansikkana” tunnettu myöhäisempi mansikka, joka on istutettu penkkeihin kesällä.

Suomessa mansikkaa viljellään laajasti koko maassa, aivan pohjoisinta Suomea lukuunottamatta.

Voiko mansikkaa syödä liikaa?

Mansikkaa voi toki syödä liikaa, mutta varsinaisia terveyshaittoja ahmimisella ei ole, ellei sitten ole mansikalle tai jollekin sen sisältämälle kemikaalille allerginen.

Mansikka saa suurissa määrin nautittuna ihmisen kehossa nesteen kiertämään ja suuren mansikkamäärän nauttiminen voikin lisätä virtsaneritystä ja aiheuttaa myös ulosteen löysyyttä. Tämä on yksilöllistä ja jokainen tietää asian suhteen omat rajansa itse. Jollei muuten niin kokeilemalla.

Mikä on mansikkakuume?

Joillekin saattaa mansikoiden syömisen yhteydessä tulla niin sanottu mansikkakuume. Se on kehon tapa reagoida joko mansikan luontaisesti sisältämiin tai mansikoihin esimerkiksi kasvinsuojelumielessä lisättyihin aineisiin. Tilan on todettu menevän ohi noin vuorokaudessa pienellä kuumeella ja väsymyksellä.

Tämäkin on yksilöllistä, eikä tarkkaan voi etukäteen tietää sitä, miten kukin mansikkaan reagoi.