Vadelma

Vadelma – Happaman makea kesäherkku

Vadelma (Rubus idaeus) on yksi Suomen suosituimmista marjoista – tai tarkemmin sanottuna hedelmistä. Se kuuluu ruusukasvien heimoon ja kasvaa luonnonvaraisena metsissä sekä viljeltynä marjatiloilla. Vadelman makean kirpeä maku, pehmeä rakenne ja runsas aromi tekevät siitä täydellisen kesäherkun.

Kasvitieteellisesti hedelmä, mutta suomalaisille marja

Vaikka vadelmaa pidetään marjana, kasvitieteellisesti se on hedelmä, joka koostuu pienistä, mehevistä kivihedelmistä. Suomalaisille tämä ei kuitenkaan merkitse – vadelma on ”marja”, jonka me kaikki tunnemme metsäretkiltä, puutarhoista ja kesän torimyyjiltä.


Vadelman viljely ja lajikkeet

Vadelmaa viljellään Suomessa laajasti, ja sen satokausi ajoittuu yleensä heinä-elokuulle. Viljely vaatii hyvää maaperää, säännöllistä kastelua ja tukia, joilla pensasmaiset varret saadaan pysymään pystyssä.

Yleisiä lajikkeita:

  • Glen Ample – Suurikokoinen, makea ja satoisa lajike.
  • Muskoka – Talvenkestävä ja maukas vadelma pohjoisempaan Suomeen.
  • Tulameen – Pitkäsatoinen ja aromikas lajike, suosittu tuoremyynnissä.

Sadonkorjuu ja käsittely

Vadelmat kypsyvät, kun niiden väri muuttuu kirkkaanpunaiseksi ja marja irtoaa helposti varresta. Poiminta tehdään käsin, koska vadelmat ovat herkkiä painaumille ja vaurioille.

Poimintavinkit:

  • Valitse viileä ja kuiva aamu.
  • Käytä laakeaa astiaa, jottei marjat murskaannu.
  • Vältä täyttämästä astiaa liian täyteen.

Vadelmat säilyvät viileässä noin 1–2 päivää. Parhaiten ne säilyvät heti poimittuna jääkaapissa tai pakastettuna. Pakastusta varten vadelmat kannattaa levittää ensin leivinpaperille yksittäisinä marjoina, ja siirtää vasta sitten rasiaan tai pakata ne valmiiksi tarpeeksi matalaan rasiaan. Tällöin ne eivät menetä muotoaan niin helposti.


Vadelma keittiössä

Vadelma on monipuolinen herkku, joka sopii niin tuoreena, hillona kuin osana jälkiruokia ja smoothieita. Se toimii loistavasti myös salaateissa, jogurtin kanssa tai vaikka juustotarjottimella.

Kokeile esimerkiksi:

  • Vadelma-rahkapiirakkaa
  • Vadelmasmoothieta banaanin ja kauramaidon kera
  • Vadelma-vuohenjuustosalaattia

Vadelman terveyshyödyt

Vadelmat sisältävät runsaasti:

  • C-vitamiinia
  • Kuitua
  • Antioksidantteja (mm. ellagihappoa ja antosyaaneja)

Ne tukevat vastustuskykyä, edistävät ruoansulatusta ja voivat auttaa hillitsemään tulehdusreaktioita. Matala sokeripitoisuus ja korkea kuitupitoisuus tekevät vadelmasta erinomaisen valinnan myös painonhallintaan ja verensokerin tasaamiseen.


Itsepoiminta ja ostaminen

Monet suomalaiset marjatilat tarjoavat vadelmien itsepoimintaa. Tämä on paitsi edullista, myös mukavaa kesätekemistä perheen tai ystävien kanssa. Tiloilta voit ostaa myös valmiiksi poimittuja vadelmia.

Tyypilliset pakkaukset:

  • 250 g tai 500 g rasioita
  • Useamman rasian pahvilaatikoita (esim. 12 x 250 g)

Kun ostat vadelmia, valitse kiinteitä, kirkkaanpunaisia marjoja. Vältä painuneita tai vetisiä yksilöitä – ne ovat jo menettäneet osan tuoreudestaan.


Yhteenveto

Vadelma on suomalaisten sydänten marja – täynnä makua, väriä ja terveyshyötyjä. Olipa kyseessä metsävadelma, puutarhalajike tai itsepoimittu aarre marjatilalta, vadelma on kesän ehdoton suosikki.

Lähde rohkeasti mukaan itsepoimintaan tai nappaa torilta mukaan kori tuoreita vadelmia – ja nauti suomalaisten marjojen parhaimmistosta!