Mansikkakausi hiipuu Etelä-Suomessa – aika toimia on nyt

Etelä-Suomessa mansikkakausi alkaa olla siinä pisteessä, jossa kiireettömyys ei ole enää vaihtoehto. Avomaan satokausi on tehnyt kauniin kaarensa, ja nyt sää kuljettaa sitä viimeiselle taipaleelle.

Viime viikkojen sää on ollut mansikalle ristiriitainen. Ensin viileämpää, sitten yhtäkkiä hellettä – ja siihen päälle vielä ukkoskuurot. Tällainen yhdistelmä ei jää pelkäksi sääpuheeksi viljelijän näkökulmasta, vaan sillä on suora vaikutus siihen, millaisena mansikka pellosta nousee.

Kun marja saa reilusti vettä ja sen jälkeen paahdetta, tapahtuu kasvussa nopea nykäys. Marjat pullistuvat ja kasvavat nopeasti, mikä kuluttajan silmään saattaa näyttäytyä houkuttelevana – painavampia marjoja saa – ehkä jopa halvempaan kilohintaan. Mutta samalla kasvu tuo mukanaan myös ongelmia. Mansikka paisuu joskus enemmän kuin sen kuori kestää, ja silloin seuraa repeämiä, halkeamia ja makuhaittoja.

Luonnontuote elää säiden armoilla. Mansikan koko, ulkonäkö ja maku elävät luonnon rytmissä, eikä tätä rytmiä voi täysin hallita – varsinkaan avomaalla.

Vaikka marjaa vielä saa, on hyvä tiedostaa, että varsinais-suomalaisilla tiloilla pääsatokausi käy väistämättä kohti loppua. Tämän ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa, että mansikat katoavat toripöydiltä yhdessä yössä. Useilla tiloilla satoa on ajastettu eri tavoin – istutettu eri aikoihin, valittu myöhäisempiä lajikkeita, hoidettu kastelua ja varjostusta tarkasti. Näillä keinoilla pyritään jatkamaan kautta mahdollisimman pitkään.

Mutta juuri se paras hetki, jolloin suosikkilajikkeesi on kypsä, makea ja vielä hyvin saatavilla, ei kestä ikuisesti.

Mitä tämä tarkoittaa sinulle?

Jos olet suunnitellut pakastavasi mansikkaa – tai haluat vielä edes kerran syödä juuri sitä makua, joka vie kesään takaisin – nyt on se hetki. Toki voit jäädä odottamaan, jos vaikka hinta vielä hieman laskee. Mutta odottaminen voi myös tarkoittaa sitä, että jäljellä on enää halkeilevia, vetisiä tai ylirasittuneita marjoja – tai ei enää mitään.

Viime hetken alennuksia voi tulla, mutta laatu ei aina pysy mukana.
Jos hinta on ainoa kriteeri, voit odottaa. Jos maku ja laatu merkitsevät, kannattaa toimia nyt.

Viimeisiä hetkiä viedään – mutta ei vielä lopullisesti

Vaikka Etelä-Suomen pääsatokausi hiipuu, ei mansikkasesonki kokonaisuudessaan ole vielä ohi. Pohjoisempana ollaan myöhemmässä vaiheessa, ja jotkut tilat jatkavat myöhäislajikkeilla vielä hyvän tovin.

Mutta avomaan, luonnon ehdoilla kypsyneen, makeaksi paahtuneen mansikan osalta peli alkaa kääntyä loppua kohti.

Ajattele pakkastasi – ja makumuistojasi

Tämä kesä oli monelle mansikan ystävälle helppo: marjoja oli hyvin saatavilla, laatu pysyi pitkään korkeana ja hinnatkin olivat kohtuullisia. Mutta aivan kuten kesä itse, myös mansikka osaa tulla päätökseensä yllättävän nopeasti. Ja silloin ei auta enää huokailla perään.

”Kun mansikka on parhaimmillaan, sitä ei kannata vain katsoa – se kannattaa poimia.”