Mansikan punainen väri tulee antosyaaneista

Tärkein syy mansikoiden punaisuuteen on niiden pigmentti, jota kutsutaan antosyaaniksi. Antosyaanit ovat vesi- ja alkoholiuutteisiin liukenevia pigmenttejä, jotka antavat monille hedelmille, kukille ja lehdille punaisen, purppuranpunaisen tai sinisen värin.

Mansikan antosyaanit ovat erityisesti tyypiltään punaisia. Antosyaanit ovat mansikan solujen solulimassa hedelmän pintasolukossa. Kun valo osuu mansikan pintaan, antosyaanit imevät valon energiaa ja heijastavat tai sirottavat pois muut värit paitsi punaisen, jolloin näemme mansikan punaisena.

Punainen väri on myös houkutteleva lintujen ja muiden marjansyöjien kannalta. Mansikan kirkas punainen väri toimii signaalina näille eläimille ja houkuttelee niitä luokseen. Tällä tavoin mansikka varmistaa hedelmöittymisen ja siementen leviämisen ympäristöön. Mansikan kukat taas ovat useimmiten keltaisia joka houkuttelee pölyttäjinä toimivia hyönteisiä luokseen. Näin varmistetaan mansikan siementen hedelmöittyminen.

On myös huomattava, että vaikka suurin osa mansikoista on punaisia, on olemassa myös muita värejä, kuten valkoisia tai keltaisia mansikoita. Näissä mansikanlajikkeissa antosyaaneja on vähemmän tai niitä ei ole lainkaan, joten ne eivät saa punaista väriä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että mansikoiden punainen väri johtuu antosyaaneista, jotka toimivat pigmentteinä. Tämä väri houkuttelee pölyttäjiä ja auttaa hedelmien leviämisessä ja lisääntymisessä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *